neděle 2. března 2014

Přečteno - Unor

Johoho,
přicházím s dalším článkem. Ale jenom maličkatým, přečteno za únor. Tenhle měsíc mám na účtě jenom dvě knížky. Bída. Ale byly celkem obsáhlé. Každopádně začal mi druhý semestr a bylo hodně akcí, tak jsem prostě neměla na víc čas.

Dan Brown - Inferno
Patřím mezi lidi co čtou až na romantický tituly (mám asi nějakou vadu, romantické filmy/knížky /seriály nemůžu bytostně vystát) prakticky všechno a nebráním se ani takhle zprofanovym komerčnim autorům jako je Dan Brown. Ty knížky jsou čtivý a pro někoho jako já, kdo maturoval z dějin umění, jsou pěkně tématický. Je to sice pořád jeden a ten samý příběh a přiznávám, že už mě to poměrně dost krká, ale co se dá dělat. Chápu, co se na tom lidem líbí. Mě se to taky celkem líbí. Aspoň jeden autor který oslavuje intelekt a ne to, jak člověk vypadá. Inferno si vzalo na paškál Božskou komedii Dante Alighieriho a celou dobu se tam řeší všechno kolem toho. Předpokládám, že každej ví o čem Božská komedie je, ale pokud nevíte, radši si to před Infernem přečtěte. Nebo si zahraje pc hru Dante´s Inferno, prej je celkem cool. Mimo Danteho se tam také řeší jedno hodně aktuální sociální téma, které vám ale prozradit nemůžu, byl by to dost brutální spoiler. Můžu ovšem říct, že to spojení historického a hodně současného témata je skvělé a zaručuji, že vás donutí přemýšlet.
Čteno v aj.

Adrzej Sapkowski - Zaklínač I. Poslední přání
Na podzim bude vycházet třetí díl počítačové hry Zaklínač a k té příležitosti mě napadlo KONEČNĚ si přečíst celou knižní předlohu. Zaklínač je pro mě totiž neuvěřitelně srdcová záležitost a po tom, co teď čtu ty knížky ještě víc. Adrzej Sapkowski je možná nejvýznamnější středoevropský autor fantasy, původem z Polska. Jeho knížky jsou pro českého čtenáře jak stvořený, to prostředí je prostě takový... skoro český. Dokonce tuším napsal ságu odehrávající se za Husitských válek. Ale zpět k Zaklínači, je to typické fantasy takového toho hodně naturalistického rázu, takže sprostá mluva, sex a detailní popis vraždění přítomno. Příběh se točí kolem postavy jménem Geralt z Rivie, jehož "zaměstnáním" je zabíjejí příšer, které ohrožují lidi. Rozhodně to není typický hrdina jak z pohádky, spíš takový ten archetyp antihrdiny. Na lidi je nepříjmej, hodně pije, navštěvuje bordely, ale ve skutečnosti ta nejsprávnáčtější osoba jak jen to jde. Prostě zamilujete si ho.
Tenhle první díl je soubor povídek (druhej taky, pak až začíná sága). Už jsem skoro na konci druhého a můžu říct, že hodně atakuje příčky toho nejlepšího, co jsem kdy četla. Pro ukázku, takhle vypadá Geralt ve hře.
Čteno v čj.

2 komentáře:

  1. Byla jsem v divadle na nějakém zkráceném představení Inferno, ale moc mě to teda nenadchlo. Ale zas je fakt, že celkově nejsem na tento typ knížek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ani netušila že je Inferno někde u nás zinscenováno :)

      Vymazat