neděle 28. září 2014

Zázračný nápoj jménem kombucha

Podívejte se na fotku níže. Děsivý co? Vypadá to jako kdyby někdo choval naloženou mimozemskou tkáň ve zkaženym lihu. Ve sklenici ovšem neplave ani marťan, ani medúza, ale houba jménem kombucha. A tahle houba je hrozně super i když vypadá šíleně odpudivě. 


Možná jí znáte, možná ne. Většina lidí už s ní nějakou zkušenost má, pěstovali to naše babičky, sem tam i naše mámy. Kvašený nápoj, který většině populace šíleně smrdí a přesto jí pijou.

Houba kombucha, neboli tibetská čajová houba, je zvláštní organismus, který žije z cukru v čaji a přeměňuje ho na kvasinky, čímž čaj během zhruba jednoho týdne vykvasí. Obohatí ho tím o asi miliardu prospěšných látek, superlativy se v tomto ohledu nešetří. Stane se z toho hotový supernápoj.

Nejlepší srovnání kombuchy je s burčákem. Má to podobnou chuť (prostě kvašená věc, srovnávat můžete i s kvašeným pivem) podobnou vůni a tak jako burčák se musí vypít co nejdřív, jinak už to chutná hnusně. Teda upřímně, většině lidí to chutná hnusně pořád. Já mám tu kliku, že kvašený věci miluju, burčák je pro mě ekvivalent chuťový slasti a kombucha mi chutnala hned od první skleničky. Poprvé jsem se o ní dozvěděla od své lektorky japonštiny někdy ke konci základní školy. Objednala si jí v čajovně kam jsme chodili na výuku, dala nám ochutnat a pro mě to byla okamžitá láska. Nutno teda podotknout že nikomu jinému nechutnala. Každopádně na tu chuť se DÁ ZVYKNOUT. A fakt doporučuju abyste si na kombuchu zvykly.


Proč? Kombucha má celou řadu příznivých účinků na organismus. Zmírňuje nebo dokonce léčí artritidu, aterosklerózu a cukrovku. Obsahuje kyselinu glukonovou a glukuronovou. Jsou to látky, které si naše játra vyrábějí sami, ale jen ve velmi malé míře. Jak je známo játra jsou čistička našeho organismu a cokoli co jim pomůže fungovat lépe a efektivněji je pro člověka žijícího v dnešní době plné smogu prostě fajn. Pokud máte nebo jste měli, tak jako já, nějaký problém s játry (měli jste někdy v minulosti mononukleózu/zvýšený bilirubin/Gilbertův syndrom/žloutenku/whatever) je pro vás kombucha must. 

Kumbucha dále obsahuje spoustu živých enzymů, které napomáhají správnému trávení, moderní strava je moc neobsahuje. Obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B6, B12 a C. Údajně dokáže bojovat i s nádorovými onemocněními, ale na to nikdy nebyly provedeny žádné studie. Vychází se pouze poznatku, kdy po roce 1945 začal v SSSR stoupat počet nádorových onemocnění až na dva kraje středozápadního Uralu. Po mnoha testech se zjistilo, že životní prostředí je tam stejně na nic jako ve zbytku země a pilo se tam jako ve zbytku země. Nicméně lidi zde žijící byli zdravější a bylo mezi nimi méně alkoholiků. Nakonec se ukázalo lidé s těchto dvou oblastech pili nápoj z kobuchy. Cool legenda, ovšem nedivila bych se kdyby to byla skutečně pravda.

Kumbucha tedy pochází z asijské části Ruska, údajně ji kdysi dávno daroval rusům čínský císař. Do širšího povědomí se dostala až v druhé polovině minulého století.


A kde dá komuchovej nápoj koupit? V dnešní době skoro všude. Ve všech bio obchodech, zdravých potravinách a podobně. I v Bille a v Tescu. Půllitrová lahvička většinou stojí 40,-. Nekteří lidi ovšem tvrdí že ta kupovaná není moc kvalitní, že do ní výrobci přidávají extra cukr aby chutnala líp, že není dostatečně vykvašená atd. Pokud vás pití kombuchy chytne doporučuje se tedy pěstovat si jí doma. Je to strašně jednoduchý a kdyby to někoho zajímalo můžu tomu věnovat samostatný článek. Já si jí sama pěstuju a momentálně se mi kvasí asi 30. várka. Výhodu to má takovou, že je fakt kvalitní, nic to nestojí a můžete si vybrat z jakého čaje si jí uděláte. 

Osobně pozoruju že po jejím pití mám víc energie a tak celkově se cítím líp. I kdyby to byl jen placebo efekt, je mi to celkem jedno, hlavní je ten konečný výsledek. Navíc to pěstování je fakt sranda. Piju tak 250ml - 0,5l denně.

Tak co, dáte kombuche šanci?

P.S.: Jednou jsem úplně čirou náhodou zjistila že kombucha je hrozně super lék na kocovinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat