úterý 14. října 2014

Mýdlové opojení aneb recept na citrusové, levandulové a mojito mýdlo

Mýdla jsem si chtěla zkusit vyrobit už strááááááášně dlouho. Bohužel zatím nebyla příležitost. Sama si vyrábím tekutý sprchový gel s kozím mlékem (recept tu taky někdy bude) takže kostičku mýdla bych nevyužila a tak jsem čekala až bude někdo něco slavit a já je vyrobím jako dárek. Oni ty mýdla vůbec jsou úžasný dárky, kterým nikoho neurazíte. Všichni chtěj být čistý a voňavý, že jo. Já mám takhle v plánu pořešit většinu Vánočních dárků. Kamarádka o víkendu slavila narozeniny a já si konečně mohla zkusit mýdla udělat.


Víte co je na tom nejlepší? Že je to úplně šíleně primitivní a zvládne to naprosto každej. Přísahám. 

Dobře, kdybyste si chtěli upatlat mýdlo úplně od základu, je to už krapet složitejší a zavání to regulérní chemií (jedná se o nějaké patlání hydroxidu sodného, destilované vody a olejů) tenhle způsob tu řešit nebudeme, půjdeme cestou kterou by zvládla i podprůměrně inteligentní opice. Základem je někde na netu si sehnat mýdlový základ. 

Jsou v podstatě dva druhy. Klasický mléčné barvy z kterého vyrobíte neprůhledné mýdla a glycerinový základ, z kterého vyrobíte průhledná mýdla. Ten klasický se dá navíc sehnat obohacený o kozí mléko nebo bambucké máslo, takže je více pečující a hydratační. Také se dá sehnat v SLS free verzi (že neobsahuje sulfáty). 

Já jsem poměrně dost velký hater sulfátů, ale mýdlové základy jsem objednávala s nima. Jednoduše proto, že ty mýdla budu darovat a nemám ve svém okolí nikoho, kdo by je řešil. A protože chci aby se jim mýdla líbili, vím, že mýdlo, které moc nepění, ale za to je "bezpečný a přírodní" nikdo neocení. Zároveň nechci nikomu svůj přírodní přístup vnucovat. Takže je maj se sulfátama a pění krásně. 

Dále potřebujete nějaký olej (ideálně olivový, kokosový nebo mandlový, to jsou takový ty klasiky při péči o tělo) barvy do kosmetiky, nálož esenciálních olejů a silikonovou formu. Případně nějaké sušené bylinky a jiné efektové serepetičky. 

Vyráběla jsem tři druhy mýdel.

1. Citrusové mýdlo s kandovaným ovocem, hřebíčkem a badyánem

200g glycerinového mýdlového základu
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce kandovaných citrusů
hřebíček
badyán
EO nějakého citrusu (pomeranč, grep, citron, mandarinka, atd.)
žluté barvivo do kosmetiky

Jednoduše nechte v mikrovlnce rozpustit mýdlový základ (stačí v ní nechat minutu a půl), poté do toho vmíchat olivový olej, dvě kapky žlutého barviva (je strašně silné, tak s nim šetřete) a hrst připravených kandovaných citrusů. Nakonec přidejte citrusové EO podle svojí preference. Já přidala grep, citron, pomeranč a litsea cubeba. Množství podle toho jak moc chcete intenzivní vůni. Nakonec nalijte do formy a navrch opatrně položte pár kousků hřebíčku a badyánu. Nechce chladnout přes noc. Množství vystačí na dvě průměrně velká mýdla. 

2. Mojito mýdlo

200g glycerinového mýdlového základu
2 lžíce kandovaných citrusů
zelené barvivo do kosmetiky
2 lžíce kokosového oleje bez vůně (seženete v DM) 
EO mojito

Opakujte přesně předešlý postup, akorát obarvěte na zeleno, použijte místo olivového oleje kokosový a nakapejte EO mojito. Tohle mýdlo celé stojí na té vůni. Myslím, že kosmetika s vůní mojita je originální dárek. 

3. Levandulové mýdlo

200g mýdlového základu s bambuckým máslem 
fialové barvivo do kosmetiky
sušená levandule
EO levandule 

Tohle mýdlo je naprostá klasika, kterou seženete na všech farmářských trzích. Ideální dárek pro babičky. Budete opět postupovat úplně stejně jako u předešlých mýdel, akorát místo kandovaného ovoce přimícháte sušenou levanduli. 


Výroba mýdel je fakt sranda. Tak co, zkusíte to taky? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat