neděle 1. června 2014

Ultimátní návod na mastnou pleť

Dneska je rozepíšu o tom, jak správně pečovat a žít s mastnou pletí. Je to totiž častý problém, který si lidé jsou schopni způsobit i sami a panuje ohledně toho tolik dezinformace, až se mi chce brečet. Nejsem žádný odborník, ale mluvím ze zkušenosti. Za ty roky boje s akné jsem se o pleti leccos naučila.

První krok je upřímně se nad sebou zamyslet a určit jestli opravdu mastnou pleť máte. Většina lidí, co o sobě tvrdí, že mastnou pleť má, vlastní ve skutečnosti smíšenou. Mastná pleť se mastí po celé ploše obličeje. Nikdy nezůstane ani s pomocí sebedražšího přípravku zcela matná delší časový úsek. Dost často ji doprovází i zvýšené maštění vlasů. Pokud si nejste s určením vašeho typu pleti jisti, zajděte k nějakému odborníkovi. Například v prodejnách Clinique vám diagnózu udělají zdarma. Budete mít pak jistotu jak skutečně k vaší pleti přistupovat.

Pokud tedy patříte mezi vyvolené majitele mastné pleti, nevěšte hlavu. Mastná pleť je výhra směrem do budoucnosti, budete mít výrazně méně vrásek než vaše kolegyně se suchou pletí. Vidím to na své mamce, která vypadá o 15 let mladší. A po které jsem zdědila ultra mastnou pleť. 

Toto ovšem platí pouze pro lidi, kteří ji mají geneticky. Spousta lidí si tu mastnotu způsobuje sama špatnou péčí. A tady přichází paradox mastné pleti.


Co je to paradox mastné pleti? Teoreticky to znamená, že pleť je málo mastná a tak produkuje maz aby se zamastila. Ano, je to celé padlé na hlavu. Maštění je dost často reakcí na nedostatečnou hydrataci. Pleti se nelíbí, že je málo hydratovaná a pak produkuje giga množství mazu aby se zhydratovala. Ale když na ní začnete dávat vysunující produkty na mastnou pleť, vůbec tomu nepomůžete. Naopak, může se to zhoršit.

To, co byste měli dělat, je hydratovat jak o život. Pořídit si pořádně hydratující krém na normální či citlivou pleť a mazat do aleluja. 

Podezřívám kosmetické firmy, že vůbec nejednají v zájmu zákazníka. Nechci všechny značky házet do jednoho pytle, ale například řada na mastnou pleť od Clinique je úplně tragická. S prominutím, vysušuje jak prase. Jejich tonikum obsahuje alkohol. Proč proboha? Bláhově jsem si myslela, že ty produkty vznikají pod dozorem specialistů. Teď mám akorát dojem, že vysušují schválně. Protože takhle se vám ta pleť bude mastit čím dál více, neustále se budete vracet k těmhle zlo produktům a firma bude vydělávat. Zní to jako konspirační teorie, ale ohledně tržního chování firem jsem holt pesimista. Na prvním místě je vždy zisk.

Ale abych jenom nehejtovala, mohu doporučit Neutrogenu. U ní mám vskutku dojem, že je určená na mastnou pleť. Nejsem jediná, ve svém pátraní po youtube jsem zjistila, že mezi majiteli mastné pleti vítězí na plné čáře. A to i nad lékárenskými značkami jako je La Rose Posay, co mi doporučovala moje první dermatoložka a opět, vysušovalo to jak prase. V podstatě od Neutrogeny můžete použít na pleť cokoli, mám to vyzkoušené a je to to nejlepší běžně dostupné co můžete udělat. Oranžovaný oil-free moisturizer je ten nejlepší hydratační krém co jsem kdy vyzkoušela. A stojí necelé dvě stovky.


Aby toho nebylo málo, hydrataci můžete podpořit oleji. Ano, oleji. Osobně doporučuji jojobový (ten je úplně nejlepší) hroznový, avokádový a meruňkový. Vůbec se nebojte se s nimi na noc namazat, pleť vám za to pogratuluje.

S oleji můžete také zavést oil cleansing method. Jedná se o čištění pleti oleji. Nebudu se o tom více rozepisovat (chystám na toto téma samostatný článek) ale rozhodně si to vygůglete.

Jako tonikum doporučuji používat květové vody. Orange blossom water je na mastící se pleť jak dělaná a stojí v asijských potravinách 30,-. Květové vody skvěle hydratují a když je budete uchovávat v ledničce tak při použití i pěkně stáhnou rozšířené póry.

Co se týče makeupu, tam je to celkem jasné. Musíte zvolit matující. V tomhle ohledu moc poradit nedokážu, stále hledám "ten pravý". Zatím nejlepší co jsem vyzkoušela byl asi Loreal Mat Magique. Na pleti má moc pěkný sametový finish, ale úplně na prd se dostává z tubičky. Momentálně používám Rimmel Stay Matte a skrytě ho nenávidím. Myslím, že brzy poletí do koše. Člověk v něm vypadá šedě, jako kdyby umíral.

U pudru opět jenom matující. Nejlepší drogérkovej je tutově Astor Anti Shine Mattitude, který mě doprovází dlouhá léta a mám už asi třetí balení. V žádném případě nepoužívejte minerální makeup a pudr, v tom se člověk s mastnou pletí leskne jak blázen.



Pokud chce, dobrou zmatnující službu udělají podkladové báze. Ale připravte se na to, že jsou všechny narvané silikonama (jestli znáte nějakou bez nich, jsem jedno velké ucho). Úplně top, co jsem vyzkoušela je Skinfood Eggpore Silky Smooth Balm. Je to naprosto parádní zmatňující primer, který jsem si pořídila ve Skinfood Eggpore edici, která obsahuje mimo tohoto primeru ještě speciální peeling a masku. Ty asiati prostě ví jak udělat kvalitní kosmetiku. Další primer je bratříček šíleného makeupu od Rimmelu, Stay Matte Primer. Ten kupodivu funguje moc dobře a obsahuje velké množství, což je rozhodně příjemný bonus. Jako třetí můžu doporučit Benefit Porefessional, který sice stojí ledvinu a znovu si ho nekoupím, ale svůj účel plní. 


Mastná pleť také souvisí se stravou. Při časté konzumaci mekáče a podobných blivajzů určitě obličej jak ze žurnálu mít nebudete. A základ je rozhodně pít velké množství čisté vody.

Maštění pleti zmírní také pravidelné požívání vitamínu A. Obsahuje retinol, který reguluje tvorbu mazových žláz. Tak účinně, že se z něj vyrábějí léky na akné. Ty nejsilnější potom obsahují isotretinoin, což je derivát vitamínu A. Pak je tu samozřejmě také antikoncepce. Jsou takové, které dokážou maštění omezit na úplné minimum.

To je asi tak vše, co mě k mastné pleti napadá. Jaké máte tipy na její řešení vy? :-)

4 komentáře:

  1. Když jsem jen zahlídla ten nadpis, už jsem se zhrozila, jak mě tu zase někdo bude krmit kecy typu "užívejte přípravky s obsahem alkoholu, které pleť odmastí a pak budete úžasně matní celý den". Už odstavec s prvním krokem mě nadchnul. Ano, lidi, kteří se přepudrují ve tři hodiny odpoledne po celodenním běhání, škole, práci a bůhvíčemu ještě, mě svým prohlášením, jak šíleně se jim mastí pleť, dostávají do kolen.

    Já sama mastnou pleť opravdu mám, z části je to dáno geneticky po mamce (fešanda bez jediné vrásky, zkresluje mi představy o stárnutí pleti), z části jsem si však i ubližovala nevhodnou péčí. A od té doby, co pleť myju jen vodou (pokud se zrovna neodličuju) a poctivě krémuju, je to o hodně, o hodně lepší.

    Jediné, v čem mám asi odlišnou zkušenost, než ty, je minerální make-up. Připadla jsem na něj nedávno a jenom díky jedné dobré duši, která mi odsypala vzorečky ze svých nadměrných zásob. Samotnou by mě to ani nenapadlo, obzvlášť z toho důvodu, že mám obličej kropenatý fleky a jizvičkami po nedávném boji s akné a vždy pár aktivních pupenců k tomu (a už jsme zase u klasifikace toho, co je to akné - v mém případě určitě ne "kosmetický nedostatek", ale regulérní nemoc)...

    No, ale nechci odbočovat, prostě z minerálního makeupu, jsem dost překvapená. Něco zakryje, i když na mé fleky samozřejmě nemá, ale hlavně z něj mám daleko méně "umaštěný" pocit. I moje nejoblíbenější klasické make-upy se přes den vždycky nějak smísily s mastnotou, vytvářely film a tohle je teď minulost. Samozřejmě, že nejsem dokonale matná, ale přijde mi to jako takový "zdravý lesk" narozdíl od neúnosné mastnoty předtím. Navíc jsem se takle po letech vzdala silikonové báze, takže z toho mám aspoň dobrý pocit. :)

    PS: rimmelácký Stay Matte taky není žádná moje láska, ale osvědčil se mi jako korektor :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za super komentář! Jsem ráda, že aspoň někomu s mastnou pletí minerální makeup vyhovuje, rozhodně je to přírodnější varianta než ty klasické. A gratuluji ke vzdání se silikonové báze, doufám, že toho taky budu jednou schopná :) O akné a o tom, kdy je to nemoc a kdy jenom malá nic neznamenající tečka na obličeji taky budu psát. Vždycky, když si někdo dlouze stěžuje "jak hrozné má akné" a při tom má malinkej puntík na čele, mám chuť mu dát pár facek

      Vymazat
  2. úplne super článok..ja nechápem niektorých ľudí, ktorý nadávajú, že majú mastnú pleť ale nedodržujú základné veci,ktoré by im tento problém zlepšili.. Ja mám pleť síce suchú, ale mamina má roky rokúce mastnú pleť, takže máme doma kopec výrobkov, ktoré jej ju krásne korigujú :)

    Inak pozyvam na statnicovu giveaway, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/05/statnicova-giveaway.html

    OdpovědětVymazat