čtvrtek 5. února 2015

Dokumentární filmy co by měl vidět každý #1

Dneska si dáme článek z trochu jiného soudku. Ležím doma s neuvěřitelnýma bolestma všeho a potřebuju nějak přerušit celodenní sledování seriálů a dočítání posledních čísel Reflexu, které jsem prošvihla, protože jinak jsem zblázním. Nejsem zvyklá být nemocná a ležet celý den v posteli je pro mě utrpení. O to víc, že ani zahrát na počítači si nemůžu, protože jakmile si sednu/postavím se, točí se mi hlava tak brutálně, že regulérně padám na zem. Ale můžu si za to sama (aneb můj životní styl by potřeboval větší míru odpočinku). Poučení pro ostatní: poslouchejte svoje maminky a POŘÁDNĚ se oblékejte když jdete v zimě ven a nechoďte domů několik dní po sobě ve 2 ráno.

Sledování dokumentárních filmů je něco, co miluju od malička a považuju to za skvělej způsob jak předávát informace, vzdělávat a upozorňovat na aktuální problémy, protože jak je známo, vizuál v člověku zanechá hlubokej dojem. Jako malá jsem milovala historické a přirodovědné dokumenty, poslední dobou vysedávám spíš u těch, ehm, aktivistickejch. A nejen o nich vám dneska povím.

SWEATSHOP 2014
Začneme něčím co vlastně ani dokument není. Je to reality show. Určitě už o ní slyšel každý, kdo se aspoň trošku pohybuje na internetech, ale stejně o ní napíšu, pro ty vyjímky co to ještě nezaznamenali. Jedná se o projekt jedné norské televize, která oslovila tři tamní fashion blogery a vzala je do Kambodži ukázat v jakých příšerných podmínkách se oblečení, které tady v západní Evropě kupujeme, vyrábí. Jsou nuceni žít v totožných podmínkách, jako tamní obyvatelé, odpracovat to co oni a celkově si vyzkoušet jaký to je. Asi nikoho nepřekvapí, že na konci mají skoro všichni mentální breakdown. Sweatshop je obecné označení továren na oblečení v třetích zemích, kde mají pracovníci minimální mzdy a příšerné pracovní podmínky. Cílem této reality show je poukázat na tento problém. Na problém, že šaty co si člověk koupí v HM za 30 dolarů měli výrobní cenu 0,20 dolarů a člověk co je ušil trpí hladem a žije ve špíně na prostoru 2m x 2m. Sílu v tomhle projektu vidím v tom, že lidi co by tomuhle nikdy nevěnovali jedinou myšlenku třeba aspoň trošku začnou přemýšlet. A třeba si uvědomí, že když kupujou třičko v New Yorku za 79kc že něco není v pořádku. V ceně musí být započítán materiál, provozní náklady, daň a marže. Kolikpak asi z toho jde té továrně.



DARK SIDE OF CHOCOLATE 2010
Podobný problém řeší dokument Dark Side Of Chocolate. Akorát se věnuje čokoládovému průmyslu. Zde je problém zas ten, že na plantážích s kakaovými boby pracuje v otroctví neuvěřitelné množství děti, které jsou často uneseni přímo z domova svým rodinám. Proč děti? Protože nedostávají zaplaceno. Skoro celý dokument je natočen skrytou kamerou, takže člověk vidí všechno v akci. To jak se převážejí děti přes hranice. To jak sekají mačetama na plantážích. Velké potravinářské společnosti jako Nestlé se k tmu odmítli vyjádřit, či problém popřeli.
Blbý je, že tohle se netýká jenom čokolády, ale také cukrové třiny, kafe a podobných komodit. Prostě v Africe je nahovno situace. Nevím jak jinak to říct. Ale nadruhu stranu situace se lepší a kdo se chce k řešení přidat, má to na rozdíl od problému s oblečením hrozně jednoduché. Kupujte fairtrade výrobky. Dřív byly výsadou jenom bio obchodů, ale dnes už je seženete úplně všude. Fairtrade je certifikát potravin, garance původu, že je cruelty-free a pracovníci dostali řádně zaplaceno. Víte například, že Starbucks prodává jenom fairtrade kávu?



MORE THAN HONEY 2012
"Když vymřou včely, vymřou do čtyř let také lidé." řekl údajně Albert Eintein. Vlastně to nikdy neřekl ale to je jedno. Tak by se dal v kostce shrnout tenhle dokument. Zabývá se produkcí medu a všemu co k tomu patří. Dozvěděla jsem se tunu zajímavých informací, protože to je téma o kterém jsem nevěděla lautr nic a vám určitě doporučuji také shlédnout. Když nic jiného, je to celé podkreslené náááááádhernými makro záběry včel. Dozvíte se třeba, že prakticky všechny včely chované k velkoprodukci medu jsou dopované antibiotiky, protože bez toho už nejsou schopni přežít. Takže v medu hezky všichni papáme antibiotika. Nebo že jsou oblasti Číny, co jsou tak znečištěné, že už tam včely vymřely a lidé tam opylují stromy ručně (!!!!!!!!!). A že pravděpodobná budoucnost evropských včel je zkřížení s jejich agresivními africkými kolegy, protože jinak nejspíš vyhynou.



To je pro dnešek všechno. Příště se podíváme na jeden projekt České televize, kosatky držené v zajetí a ekologické dopady velkoprodukce masa. A jako bonus možná na problém s palmovým olejem, pokud si vzpomenu na název dokumentu.

Žádné komentáře:

Okomentovat